Firebase ile bildirim gönderme

Merhabalar.
Bu yazıda Android üzerinden Firebase ile bildirim gönderme işlemini anlatmaya çalışacağım. Öncelikle biraz Firebase’den bahsedelim. Google tarafından satın alındıktan sonra oldukça işlevsel hale getirilen Firebase gerçek zamanlı veritabanı, uygulama istatistikleri, veri depolama, authentication, uygulama içi reklamlarınızı yönetme, harici dosyalarınızı tutabilme ve daha birçok servisi içerisinde barındıran aynı zamanda hem mobil (Android, IOS) hemde Web için kullanabileceğiniz bir platformdur.

Google I/O 2016 etkinliğinde bu sayılan özelliklerin birçoğunu duyuran Firebase özellikle mobilde GCM (Google Cloud Messaging) ile gönderilen push notification olayını bizzat üstlenmiş durumda.

Şimdi Firebase ile nasıl notification gönderebiliriz adım adım bunu gerçekleştirelim. Öncelikle Firebase giriş yapıp üstte Konsola Git kısmına giriyoruz. Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra bir uygulama oluşturuyoruz. Bunun için altta gördüğünüz ekrandan Create New Project tıklayoruz.
firebase_console

Daha sonra karşımızı böyle bir ekran çıkıyor. Burada uygulamanızın adını üste yazdıktan sonra Create Project tıklıyoruz.

Ekran Resmi 2016-08-29 13.43.03

Sonrasında projeye tıklayıp karşımıza çıkan menüde Add Firebase to your Android App kısmına tıklayıp adımları takip etmeye başlıyoruz.

Ekran Resmi 2016-08-29 13.44.19

İlk adımda karşınıza çıkan pencerede package name kısmına oluşturacağınız projenin package adını yazıyoruz ve Add App diyoruz.

Ekran Resmi 2016-08-29 13.45.02

2.adımda google-services.json isminde bir dosya indirecek. Bu dosyayı altta gördüğünüz şekilde app dizinine atıyoruz.

Ekran Resmi 2016-08-29 13.46.53

3.adımda ise hem projenin hemde uygulamanın Gradle dosyalarına eklememiz gereken kodlar veriliyor. Bunlarıda uygun yerlere ekleyerek Android Studioda Gradle dosyalarını senkronize etmek için Sync Now tıklıyoruz ve Firebase consoldaki adımları Finish diyerek bitiriyoruz.

Ekran Resmi 2016-08-29 13.47.36

Şimdide projemizde bildirim servisini kullanabilmemiz için gerekli dependency alttaki gibi projenizin build.gradle dosyasına ekleyerek Sync Now tıklıyoruz.

Unutmadan AndroidManifest.xml dosyasına INTERNET izin kodunu ekliyoruz.

Sonrasında projemizde bir FirebaseMessagingService oluşturmamız gerekiyor ve onMessageReceived metodunu kullanarak bildirim işlemlerini bu metod içerisinde gerçekliyoruz.

Daha sonra AndroidManifest.xml dosyasına yazdığımız servisi tanıtıyoruz.

Uygulama tarafındaki kodlar bu şekilde. Şimdide yine Firebase konsola gelip soldaki Notifications kısmına gelerek yeni bir bildirim göndermek için Send your First Message tıklıyoruz.

Ekran Resmi 2016-08-29 20.33.31

Üstteki gibi bir mesaj oluşturup Send Message tıklıyoruz.

ve sonuç

Ekran Resmi 2016-08-30 12.13.56

Umarım faydalı olmuştur. İyi Çalışmalar

Kaynaklar

6 Comments

  1. acaba firebase veya benzer hizmet veren platformlarda facebook un bildirimini nasıl gönderebilirim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.