jQuery ile JSON dosya okuma

jQuery ile JSON dosyalarını okumamız $.getJSON() metoduyla mümkündür.Bu fonksiyon JSON formatlı bir dosyadan verileri çekmemizi sağlar.Önce JSON nedir kısaca açıklayalım.
JSON(JavaScript Object Notatiton),XML yapısına alternatif olarak geliştirilmiştir.Hem okunabilirlik bakımından hem boyut bakımından hem de hız bakımından XML’e göre üstünlük sağlamaktadır.AJAX verilerinin ortaya çıkması ile XML ile verilere ulaşmak işkence haline gelmişti.Neyseki Douglas Crockford abimiz JSON notasyonunu geliştirdi ve bizleri bu işkenceden kurtardı.JSON key/value(anahtar/değer) şeklinde çalışır ve bu şekilde verilerin transferini oldukça hızlı yapar.Birçok dil JSON formatını destekler.Örneğin C++,C#,Java,Javascript,Perl,Phyton,PHP…
Şimdi jQuery’de JSON formatlı veri okumak nasıl oluyormuş onu görelim.JSON formatlı verinin notasyon kuralları belki ayrı bir yazının konusu şuanda ona çok değinmeyip sadece $.getJSON() fonksiyonunun çalışma mantığını inceleyelim.

Elimizde böyle bir data.json dosyasının var olduğunu düşünelim.

Verilerimizi çekmek için aşağıdaki kodları çalıştıralım

şeklinde verilerin tümüne ulaştık.Gördüğünüz gibi $.getJSON() fonksiyonu 2 parametre aldı.İlk parametremiz dosyanın yolu,2.parametremizde callback fonksiyonu.
İşte bu kadar basit umarım faydalı olmuştur.Bir başka yazıda görüşmek üzere bol kodlu günler…

1 Comment

  1. Now let s see how jQuery can help us load JSON-encoded data from a remote source. For the impatient among you, there s a demo towards the end of the article.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.